Ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου μας

Επί μήνες ο συνδυασμός μας κι ο επικεφαλής του Σπύρος Κορώσης έχουμε επισημάνει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για τη βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων όλων των σημείων του Δήμου μας.

Η εικόνα πολλών περιοχών του Δήμου πολεοδομικά είναι απογοητευτική.

Με χαρά διαπιστώσαμε ότι κι άλλοι συνδυασμοί μας υιοθέτησαν την αντίληψή μας.

Σήμερα, στο Δήμο μας υπάρχουν περιοχές που:

  • Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού τους σοβεί για παραπάνω από μια δεκαετία (Νεράκι-Λουτρόπυργος)
  • Έχουν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά η εφαρμογή του έχει παραμείνει απολύτως στάσιμη επί σειρά ετών (Κινέτα, ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ, Άνω Βλυχάδα)
  • Αναμένουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό για δεκαετίες (Βαρέα – Αλεποχώρι)
  • Βρίσκονται εντός σχεδίου στη Νέα Πέραμο με προβλήματα στη χρήση τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια ζημιά στα καταστήματα εστίασης.
  • Βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλεως των Μεγάρων που είτε έχουν πρόσωπο σε ρέματα είτε υπάρχουν διαπιστωμένα λάθη στο σχέδιο πόλεως, όπως χαρακτηριστικά είναι κάποιοι δρόμοι (π.χ. οδοί Σαλαμίνος και Στ. Παπακωνσταντίνου) αλλά και περιοχή μεταξύ των 4ου και 5ου δημοτικού σχολείου, η οποία βρίσκεται εντός σχεδίου, που δεν έχει ισχύ κι άμεσα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, τα πάρκα, οι πλατείες, οι παιδικές χαρές δεν αρκεί ν΄αναφέρονται σ’ ένα προεκλογικό πρόγραμμα για λόγους εντυπωσιασμού αλλά πρέπει να περιγράφεται πώς ακριβώς θα κατασκευαστούν.

Αν θέλουμε την Αλλαγή λοιπόν, πρέπει πρώτα να τη σχεδιάσουμε κι αυτό εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη, γιατί έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία.

Ειδικότερα, το πρόγραμμά περιλαμβάνει τις εξής δεσμεύσεις ανά περιοχή του Δήμου, αρχής γενομένης από την οριοθέτηση των ρεμάτων στις εντός σχεδίου περιοχές:

Βαρέα: Εντάσσουμε την περιοχή στο σχέδιο πόλεως. Επεκτείνουμε την πόλη προς το παραλιακό της μέτωπο.

Νέα Πέραμος: Εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.), διορθώνουμε τις χρήσεις γης στο κέντρο της Νέας Περάμου.

Αλεποχώρι: Εντάσσουμε την περιοχή στο σχέδιο πόλεως κι εξασφαλίζουμε τις βασικές υποδομές για την περιοχή όπως δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, κοινόχρηστοι χώροι κτλ.

Νεράκι – Λουτρόπυργος: Ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού (πράξη εφαρμογής).

Βλυχάδα – Άγιος Παντελεήμονας: Άμεση ολοκλήρωση της ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλεως.

Κινέτα: Πολεοδομούμε περιοχές πάνω από τη Ν.Ε.Ο.Α.Κ.

ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ: Υλοποιούμε την πράξη εφαρμογής. Επεκτείνουμε τη βιομηχανική ζώνη σύμφωνα με το Γ.Π.Σ..

Άνω Βλυχάδα (Μέγαρα): Ολοκληρώνουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό (πράξη εφαρμογής).

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουμε ότι με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης το ισχύον από τις 15-6-2021 Γ.Π.Σ. επί αντιδημαρχίας του επικεφαλής μας, Σπύρου Κορώση, και μετά από κοπιώδεις προσπάθειές του,  παραμένει μέχρι σήμερα ανεφάρμοστο. Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση του Γ.Π.Σ. ήταν το πρώτο κι απαραίτητο βήμα για  να πολεοδομηθούν περιοχές όπως η Βαρέα και το Αλεποχώρι, ν’ αναθεωρηθεί το σχέδιο πόλεως των Μεγάρων και να εκκινήσει μία σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην πόλη. Δυστυχώς, όμως, η απερχόμενη διοίκηση κυριολεκτικά δεν έπραξε τίποτα επί τούτου για δύο και πλέον χρόνια.

Όχι μόνο δεν έγινε καμία κίνηση ώστε να εφαρμοστούν όσα θα είχαν θετικές συνέπειες στην περιοχή μας, αλλά δεν έγινε και απολύτως καμία ενέργεια ώστε να διορθωθούν οι αρνητικές συνέπειες που είχε η μείωση των συντελεστών δόμησης στην περιοχή του παλαιού σχεδίου πόλεως των Μεγάρων. Μια μείωση που ήταν γνωστή καθώς είχε επί της ουσίας επιβληθεί από το 2014 κι η οποία δύναται να διορθωθεί με αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως – κάτι που έχει ξανασυμβεί άλλωστε στην πόλη των Μεγάρων στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Από την πλευρά μας, είναι αυτονόητη δέσμευσή μας η εφαρμογή του Γ.Π.Σ. για να δοθεί ώθηση στην οικονομία της περιοχής αλλά κι η δρομολόγηση τυχόν διορθώσεών του, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο μετά από ευρύ δημόσιο διάλογο. Έχουμε τη γνώση και τη βούληση να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για ν’ αποκτήσει επιτέλους ο Δήμος μας σαφή πολεοδομικό σχεδιασμό που θ’ αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Στις 8 Οκτωβρίου φέρνουμε την Αλλαγή & αποκτούμε πόλεις για να Ζεις, να Επισκέπτεσαι, να Επενδύεις.