Αν θέλουμε την αλλαγή, πρέπει πρώτα να τη σχεδιάσουμε

Η πολύ σημαντική και έντονη διαπίστωση που αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε καθημερινές συζητήσεις είναι πως οι πόλεις μας έχουν μείνει στάσιμες, πως κάποιος άνθρωπος που έρχεται μετά από χρόνια ξανά δε διαπιστώνει σοβαρές μεταβολές στην εικόνα τους και είναι αλήθεια πως όλο αυτό προκαλεί απογοήτευση έντονη σε όλους μας.

Και αν μια δικαιολογία γι’ αυτό είναι πως στερούνταν βασικές υποδομές όποτε δόθηκε το βάρος εκεί (ύδρευση-αποχέτευση), μια άλλη πραγματικότητα είναι ότι έχει περιφρονηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο Δήμο μας.

Τι συναντάμε λοιπόν στο Δήμο Μεγαρέων :

  • Υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται σε αναμονή για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού παραπάνω από μια δεκαετία (Νεράκι-Λουτρόπυργος) .
  • Υπάρχουν περιοχές όπου έχουν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό και απόλυτη στασιμότητα στην εφαρμογή του εδώ και πολλά χρόνια (Κινέτα, ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ, Άνω Βλυχάδα).
  • Περιοχές που αναμένουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό δεκαετίες (Βαρέα-Αλεποχώρι).
  • Περιοχές εντός σχεδίου στη Νέα Πέραμο με προβλήματα στη χρήση τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια ζημιά στα καταστήματα εστίασης.
  • Περιοχές εντός του σχεδίου πόλεως των Μεγάρων που είτε έχουν πρόσωπο σε Ρέματα είτε υπάρχουν διαπιστωμένα λάθη στο σχέδιο πόλεως όπως χαρακτηριστικά είναι κάποιοι δρόμοι (Σαλαμίνος- Στ. Παπακωνσταντίνου) αλλά και μια περιοχή μεταξύ 4ου και 5ου δημοτικού σχολείου, η οποία βρίσκεται εντός ενός σχεδίου το οποίο δεν ισχύει και άμεσα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως τόσο ο πολεοδομικός σχεδιασμός, όσο και η υλοποίηση του, όπου αυτός υπάρχει, είναι το Α και Ω για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αλλαγή στο Δήμο μας προς το καλύτερο.

Αν θέλουμε την αλλαγή λοιπόν, πρέπει πρώτα να τη σχεδιάσουμε και αυτό εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη, γιατί έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία.

Τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, τα πάρκα, οι πλατείες, οι παιδικές χαρές δεν αρκεί να μπούν σ’ ένα προεκλογικό πρόγραμμα, πρέπει να ξέρουμε πώς να τα υλοποιούμε. Εμείς θα κάνουμε πράξη, με το σύνθημα μας που είναι:

Πόλεις για να ζεις, πόλεις για να επισκέπτεσαι και πόλεις για να επενδύεις.

Σπύρος Κορώσης

Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγαρέων

Επικεφαλής συνδυασμού «Νέα Δύναμη» 

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός